dijous, 23 de gener del 2020

Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan (forma oficial), documentada gairebé sempre Orta contra el criteri etimològic àmpliament admès, és una vila i municipi de la comarca de la Terra Alta. Està situat a 542 metres d'altitud i envoltat pels municipis de Caseres, Bot, Prat del Comte i Arnes, que pertanyen a la Terra Alta, i de la comarca del Matarranya, ja a la província de Terol. Molt a prop, el riu Algars proporciona l'aigua imprescindible per a les necessitats del municipi. A la part sud del municipi es troba el territori més accidentat, però d'una bellesa espectacular, el Parc Natural dels Ports. Poble nadiu del pintor Manuel Pallarès, amic i company de Pablo Picasso, que hi passà una llarga temporada en la seva joventut (1897-98), de la qual ell mateix deia que en aquell poble havia après tot el que sabia. Picasso després hi tornà en època cubista (1909). En ambdues ocasions va produir-hi moltes pintures i dibuixos. Hi ha un actiu Centre Picasso, que organitza exposicions, simposis i publicacions, i l'Ecomuseu dels Ports.
5.134,90 hectàrees del terme d'Horta de Sant Joan estan integrades al Parc Natural dels Ports.
L'any 1997 el nucli antic d'Horta va ser declarat Bé cultural d'interès nacional en la categoria de Conjunt històric. Font: Viquipèdia




















Convent de Sant Salvador d'Horta
El Convent de Sant Salvador d'Horta és un convent franciscà també conegut com a Santa Maria dels Àngels, construït al peu del puig de Sant Salvador, que s'aixeca a l'est d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Fou fundat el 1543 i transformat en casa de recol·lectes el 1576. L'església es conserva sencera i amb culte, però el convent és en ruïnes. El 1985 el conjunt de muntanya i Convent van ser declarats bé cultural d'interès nacional.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada