dilluns, 1 de novembre del 2021

Fonts del Llobregat

 Les Fonts del Llobregat són unes surgències d'aigua subterrània en roques calcàries paleozoiques que es troben al naixement del riu del mateix nom, a la pleta Roja (1.295 metres d'altitud), dins el municipi de Castellar de n'Hug, a la comarca catalana del Berguedà.

Estan situades aproximadament a mig quilòmetre a l'oest del poble. És un indret molt visitat per turistes i excursionistes.

Les fonts on neix el riu brollen directament dels cingles que voregen Castellar de N'Hug, i formen una abundosa i ràpida cascada. El naixement del riu és digne de ser visitat per la seva espectacularitat, sobretot en temps d'aigües abundoses.

La font es forma on aflora el contacte de entre de les roques calcàries del devonià i les roques argiloses del permià sobre les que descansen, tot i ser més modernes. L'aigua que va davallant per les esquerdes i cavitats de les roques calcàries (aqüífer càrstic) topa amb la capa argilosa, molt més impermeable, i surt a la superfície. Una situació semblant es dona a les properes fonts del Bastareny i és típica dels aqüífers càrstics, on és habitual trobar poques fonts però de cabal important.

El cabal de la font és al voltant dels 4 m3 per segon.














3 comentaris:

  1. Algunas miles serán, no lo llevo contabilizado.
    Muchas gracias por visitar mis colecciones.

    ResponElimina
  2. Bon dia, Llorenç.
    Son spectaculars totes les fotografies de les fonts del Llobregat del nostre país.
    Salutacions.

    ResponElimina
  3. Sí, és un lloc preciós que val la pena visitar.
    Salutacions cordials.

    ResponElimina