dissabte, 25 de gener del 2020

Bosc de les Creus

El 26 de juliol de 2015, la Catalunya central va patir el pitjor incendi forestal de l'última dècada. El bosc d'Òdena -entre els municipis del Bruc (comarca de l'Anoia) i Sant Salvador de Guardiola (comarca del Bages), molt a prop de la muntanya de Montserrat i just a la banda de la carretera BP-1101- va cremar fins devorar 1.293 hectàrees d'arbrat.
Marc Sellarès, natural de la zona, artista visual i caporal a Bombers de Barcelona, ​​profundament commocionat davant la visió dels arbres carbonitzats del bosc que tants bons moments li havia brindat al llarg de la seva vida, va sentir la necessitat de cridar l'atenció de tots nosaltres sobre la pèrdua d'aquest tros de naturalesa per intentar sacsejar consciències i, alhora, viure el seu propi procés de dol. Inspirant-se en el cementiri de Normandia, va decidir formar encreuaments amb els troncs i les branques cremades arribant a plantar tantes creus com hectàrees havien sucumbit a las flames. És donaria un any de termini per realitzar el treball i inauguraria l'obra quan és complís el primer aniversari de l'incendi.
Les creus s'erigeixen sobre dos malmesos turons i estan estratègicament col·locades perquè puguin ser vistes des de la carretera
Les diferents creus que conformen la intervenció tenen altures que van del metre i mig als deu metres
L'anomenat "Bosc de les Creus" és una intervenció artística de gran format que es situa dins del corrent del "land art", un moviment artístic que entén l'obra com a part del paisatge i aprofita materials naturals per crear-la.
El "Bosc de les Creus" és la major intervenció de "land art" o art de la terra que s'ha fet mai a l'estat espanyol.
La presència de visitants, lluny de constituir un problema, atorga personalitat i caràcter a l'obra, la fa més propera i la converteix en patrimoni de tots. És una forma que cada un de nosaltres siguem testimonis de l'abast del que hem perdut i comprenguem que no pot tornar a passar.
Per la seva pròpia naturalesa orgànica, la intervenció del "Bosc de les Creus" és efímera i durarà fins que es vagi degradant per l'acció dels agents meteorològics (actualment ja prou degradada). Amb les creus a terra, ja totalment deteriorades, la muntanya comptarà, si és possible, amb una major càrrega simbòlica: el procés de dol haurà finalitzat.
Extret d'una publicació de LaViajeraIncansable












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada