dissabte, 26 de gener del 2019

Museu del traginer (Igualada)

Els traginers van esdevenir durant centúries un dels principals elements dinamitzadors del territori. Feien possible l’intercanvi tant de mercaderies com d’informació entre masos, pobles i ciutats, els habitants dels quals romanien fortament ancorats al seu entorn més immediat.
A partir del desenvolupament tecnològic iniciat arrel de la Revolució Industrial, el segle XX va viure la gradual substitució del cavall de sang pel cavall de vapor, alhora que la figura del traginer mutava en el que avui anomenem com a transportista.
La rapidesa, l’increment de la capacitat de càrrega i el propi desenvolupament dels conceptes de salut pública a les cada vegada més poblades àrees urbanes van acabar fent desaparèixer de pobles i ciutats als traginers, els quals mantenen la seva presència, com a llegat cultural, a través de la festa dels Tres Tombs.
El Museu del Traginer – Col·lecció Antoni Ros explica l’evolució del transport tant de mercaderies com de persones emprant energies de sang, i alhora mostra les relacions entre els diferents oficis que feien possible el desenvolupament del fet traginer a casa nostra.
L’àmplia representació d’eines i utensilis que acumulen aquests oficis, juntament amb la presència dels diferents carros, carruatges, selles i guarniments fan de la Col·lecció Antoni Ros un veritable museu de les arts i els oficis aplicats al món del transport a la Catalunya Moderna.













































6 comentaris: