dilluns, 16 de novembre del 2020

Vilallobent

 Vilallobent és una entitat de població del municipi cerdà de Puigcerdà situada a 1.170 msnm. El 2005 tenia 134 habitants i 106 l'any 2009.

Fou un municipi independent fins a la seva incorporació a Puigcerdà el 1968. Està situat a prop de la confluència dels rius Vilallonga i Llavanera, també conegut com a dit la Vanera. L’antic terme comprenia, a més, el poble i antic terme d'Age, amb el mas Florença.

Sant Andreu de Vilallobent és l’església parroquial del poble. D’origen romànic, conserva un retaule gòtic del s. XV. El lloc és esmentat ja el 839 a l'acta de consagració de la Catedral d'Urgell com a Villa Lupinti i formava part del Pagus Liviensis.

L'edifici ha tingut diverses modificacions importants en la seva estructura primitiva. Constaria d'una nau coberta amb volta de canó, encapçalada per un absis semicircular. Aquest va ser substituït per una capçalera rectangular i a la nau es construïren dues capelles laterals i la sagristia. Al mur nord es pot observar el parament fet en opus spicatum (obra en forma d'espiga) així com a la paret de migdia es pot observar una finestra emparedada, de doble esqueixada, l'única romànica que es conserva. El campanar, a ponent, és d'espadanya amb dos ulls.

Al s. XIV era possessió del monestir de Sant Miquel de Cuixà i al s. XVII fou propietat de la Corona com a lloc reial.

Font: Viquipèdia











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada