dimecres, 4 de setembre del 2019

La Vall de Varradòs

La Vall de Varradós està ubicada dins de la Vall d'Aran.
Una carretera de muntanya, estreta però ben asfaltada, s'enfila per la vall que puja en fort pendent i encaixonada entre gegantins vessants coberts d'un impressionant bosc mixt d'avets (fulla perenne) i faigs junt amb altres tipus d'arbres de fulla caduca. Aquesta combinació d'arbres de fulla perenne i caduca crea a la tardor una sorprenent gamma de colors que van del verd fosc dels avets als marrons, grocs i vermells dels arbres de fulla caduca. Un espectacle per recordar i que podem gaudir des del mateix cotxe.
La carretera treu el cap de tant en tant sobre el fons de la vall que s'eleva sobre l'eix de la pròpia Vall d'Aran i ens permet contemplar les muntanyes circumdants entre les que es troba el massís de l'Aneto i les seves glaceres.
Per visitar Varradós hem d'agafar la carretera que des de Vielha es dirigeix a Les i la frontera francesa, a l'altura del poble de Pont d'Arros surt una carretera a la dreta que s'interna a l'estret Vall de Varradós. En el seu extrem superior la vall s'obre en amples prats i boscos envoltats de muntanyes. Al final de la carretera hi ha un aparcament on podem deixar el cotxe i en tot just 10 minuts d'aquest aparcament hi ha la bonica cascada del Saut deth Pish.
El Saut deth Pish està format per dues cascades, la principal d’uns 15-20m d’alçada, i la inferior de 5m. Aquestes arriben subterràniament des del llac Long Liat, situat a uns quilòmetres al nord. L’aigua prové de Er Embut, un embornal situat a la vall de riu Unhòla, a Liat. Per mitjà d’un procés càrstic l’aigua dissol la roca, circula a través de conductes i fissures subterrànies fins a sortir de nou a la superfície al Saut deth Pish.











 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada