dilluns, 12 de març del 2018

Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri

Els orígens del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri es remunten als anys 20, de la mà de Daniel Maria Vives, membre de la Companyia de Jesús (popularment coneguts com jesuïtes). Aquesta persona, que vivia a la Cova de Sant Ignasi de Manresa, va escriure que un dia, mentre resava a la Moreneta li va venir al cap la idea de construir un santuari dedicat a ella en terres tarragonines.
El lloc escollit va ser Montferri, a uns 380 metres del poble, en un turó d'uns 50 metres d'elevació. Aquesta pendent va ser utilitzada per accelerar la construcció del cambril de la Mare de Déu, que s'unia amb el terreny a través d'arcs parabòlics. Les terres van ser cedides a Daniel Maria Vives per la seva pròpia família, ja que era la propietària d'aquesta.
El seu disseny va ser encarregat a l'arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, deixeble del mateix Antoni Gaudí. La construcció de l'edifici es va iniciar al novembre de 1925 i es va perllongar fins a 1930, moment en què es van aturar les obres a l'esclat de la Guerra Civil. Quan el conflicte va acabar, Jujol va tornar per veure com estava la seva obra, però es va desanimar al veure el penós estat en què es trobava. Va ser el 1990 quan es va produir una restauració del santuari, a mans de l'arquitecte (i historiador) Joan Bassegoda i Nonell, en col·laboració amb el constructor Josep Cendrós.
Les peces per a la seva construcció van ser fabricades íntegrament pels habitants de la localitat de Montferri, qui van utilitzar grava del riu Gaià barrejada amb ciment.
L'agulla central, està dedicada a Crist i culmina en una creu de ferro que pesa al voltant de mitja tona. Aquesta creu és giratòria i posseeix un penell que assenyala sempre la direcció del vent. Com a curiositats tenim que la creu està situada a 33 metres de la base del santuari, nombre que es correspon amb l'edat de Jesucrist; i que la planta té forma de vaixell en direcció a Montserrat.
Joan Carles Roldán, Diari de Tarragona, 21 agost 2016

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada