diumenge, 19 de juny del 2022

Castellvell de Solsona

El Castellvell de Solsona, Castell de Castellvell o simplement el Castellvell, és un castell que es troba dalt de l'homònim turó de 838 metres d'altitud al municipi d'Olius, a la comarca catalana del Solsonès. Edificació d'origen força antic (al segle XI ja se l'anomenava el vell), és una important fortificació i talaia al nord-oest de la ciutat de Solsona. És un monument declarat bé cultural d'interès nacional.

La construcció del castell va començar, per ordres del comte Sunyer d'Urgell, l'any 957, i el comte Borrell II del casal de Barcelona el feu reforçar el 973 per assegurar la defensa de la contrada. Al segle XI, l'aleshores senyor de Solsona Ecard Miró, va començar les obres per a fortificar-lo més, obres que posteriorment a la seva mort, van continuar els seus descendents Bernat i Ramon de Tarroja, finalitzant-ne la construcció l'any 1217. El final de la construcció va tenir lloc quan la pubilla dels Tarroja, Agnès, ja s'havia casat amb el vescomte de Cardona, Ramon Folc IV de Cardona (1180-23 d'agost de 1241).

Dins del mateix castell encara s'hi poden trobar mostres de la capella romànica que hi havia, però que es va modificar a l'estil gòtic durant el segle XV.

Dins del recinte del castell hi ha també restes de la capella d'època romànica, però vers la primera meitat del s. XV fou edificat, sota la mateixa advocació de santa Maria, un notable edifici d'estructura gòtica, que ha romàs obert al culte com a santuari de la Mare de Déu del Remei.

«Puig sou la nostra advocada

contra qualsevol flagell

Sigueu nostra remeiera

Senyora del Castellvell»

Goigs de la Mare de Déu del Remei


Avui dia, el castellvell de Solsona encara es troba habitat, i en un estat de conservació bastant bo. S'hi segueixen celebrant aplecs del Roseret que se celebre el primer diumenge de maig, i cada 10 de setembre és tradició realitzar-hi un aplec independentista, pujant-hi una gran senyera estelada que es penja a les muralles del castell, i celebrant-hi xerrades, per commemorar la diada.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada