dijous, 31 de març del 2022

Ermita de Sant Francesc de Blanes

 Ermita erigida pels propietaris de l'almadrava de Cala Bona dedicada a Sant Francesc des de 1681, com indica la inscripció de la llinda, que diu el següent: "En lo añ 1681 a 3 de desembre los señors de la almadrava de calabona erigiren esta capella per a culto de st. Francisco Xavier de la Compañia de Iesus com a patró de la almadrava i posa la primera pedra el Rt. Pa. Francisco de Poch de la Compañia de Iesus. Calificador del St. tribunal de la inquisició de Cataluña. Examinador sinodal del Bisbat de Barcelona." 

Sembla que l'origen de l'ermita està en la resolució d'un conflicte entre els propietaris de l'almadrava de pesca de tonyina de Cala Bona i la comunitat del convent de Sant Francesc. Com es pot comprovar en fotografies antigues i anteriors als anys cinquanta del segle xx, les runes de la part nord corresponen a una casa adossada a l'ermita, ja fos un mas o la casa de l'ermità.

Actualment, i des de 1906, cada 28 de juliol i com a fi de la festa major s'hi celebra un aplec popular anomenat "de l'amor". El 1908 s'hi va celebrar l'arribada d'aigua conduïda a aquell paratge.













2 comentaris:

  1. Jolín que bonitas fotos! y ese camino con barandilla con un tunel en las rocas es una maravilla
    Un fuerte abrazo :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. A lo largo de la costa hay unos caminitos llamados "camins de ronda" que te permiten reseguirla a pie de mar con unos rincones espectaculares que por las carreteras son imposibles de ver.
      Muchas gracias por tus comentarios.
      Un abrazo.

      Elimina