divendres, 11 de setembre del 2020

Xalet del Catllaràs

 El Xalet del Catllaràs és un edifici modernista situat en la serra del Catllaràs a 1.371 metres d'altitud, en el municipi de la Pobla de Lillet (Barcelona) protegit com a be cultural d'interès local.

El coneixement que el xalet del Catllaràs és una obra de Gaudí, és recent. Aquesta original construcció va passar un llarg període en què s'ignorava tot sobre la identitat del seu autor. Encara avui seguim sense cap document conegut que demostri l'autoria del genial arquitecte. Les primeres cronologies de l'obra de Gaudí no incloïen el xalet del Catllaràs. La primera referència documentada, la trobem en l'informe publicat per l'arquitecte A. Viladevall en la revista "Cortijos y Rascacielos" de Madrid (núm. 35 de 05-06-1946), que fa referència a una conversa amb Domènech Sugranyes Gras (col·laborador de Gaudí a la Sagrada Família) en què aquest li va assegurar que el genial arquitecte li havia explicat la seva autoria. Actualment és generalment acceptada l'autoria de Gaudí, fins i tot per especialistes com l'arquitecte Joan Bassegoda Nonell titular de la Càtedra Gaudí. 

Les necessitats d'energia per a la producció de ciment en la nova fàbrica del Clot del Moro que estava construint (1901-1904) l'arquitecte Rafael Guastavino per a la societat Asland de Eusebi Güell i Bacigalupi (Conde de Güell), estan en l'origen de la construcció d'aquest xalet que Güell (mecenes de Gaudí) li va encarregar probablement cap a l'any 1901. Efectivament, les mines de carbó del Catllaràs estaven molt lluny de la fàbrica del Clot del Moro a la qual anava destinada la seva producció i de qualsevol lloc habitat. Això va fer necessari construir un habitatge per als tècnics i un altre personal que treballava en elles. Per a aixecar la construcció, es va triar un lloc anomenat "Els Prats", prop de les mines i en un entorn natural envoltat de camps de cultiu i deveses naturals, sense bosc, que permetia una amplia visió sobre l'entorn d'una gran bellesa paisatgística. La construcció es va iniciar l'any 1902 i es va desenvolupar en dues fases tenint en compte les desfavorables condicions climàtiques, amb hiverns molt durs. Per aquesta raó, durant la primera fase es va construir l'estructura, els tancaments exteriors, la xemeneia central i una part de les viseres de les finestres, la que corresponia a la planta baixa. Posteriorment i en una segona fase, es van completar els treballs suposadament l'any 1903. Després d'un període d'intensa activitat productiva en les mines del Catllaràs, l'any 1932 el xalet va ser cedit a l'Ajuntament de La Pobla de Lillet. Durant un període de forta inestabilitat política i de fre de l'activitat econòmica, agreujat a més pel triomf del Noucentisme que defensava una estètica i una concepció artística molt diferent sinó radicalment enfrontada a la del Modernisme i Gaudí, el xalet va viure una progressiva deterioració que s'anava fent més i més evident, malgrat algunes intervencions que més aviat servien per a adaptar-lo a noves aplicacions que no per a assegurar una veritable reconstrucció. Aquesta situació es va agreujar a conseqüència de la guerra civil i la postguerra que van deixar el xalet en un estat gairebé ruïnós. Ja l'any 1907, el xalet sofreix les primeres reformes que van consistir en un canvi del pendent de les viseres de les finestres i en el recobriment amb ciment del sòcol inicialment cobert amb còdols de riu. Novament es tenen notícies de reformes l'any 1940 en què l'edifici es trobava en condicions francament precàries. A partir de 1971, el xalet va patir noves modificacions, per a adaptar-lo a la nova funció a què es va destinar, que era la de Colònia de vacances, que van desfigurar encara més la seva imatge inicial. Es va eliminar totalment l'escala que era l'element central de la façana i que tenia una raó de ser pràctica, sent substituïda per una altra escala metàl·lica sense cap relació amb el projecte original. També es va canviar el recobriment inicial de la façana, per una coberta de pissarra artificial. Igualment l'interior va patir importants modificacions. 

I l'any 2015 es efectua una primera fase de recuperació de l'edifici eliminant l'escala metàl·lica i refent l'escala del xalet del Catllaràs, que recupera el seu aspecte original. Actualment està acabada la seva rehabilitació, com es veu en las fotografies i el destí d'aquest edifici podria ser l'Observatori de la Naturalesa del Catllaràs i un centre d'esports de naturalesa.


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada