divendres, 27 d’abril del 2018

Catedral de la Seu d'Urgell, Claustre, Església de Sant Miquel i Museu Diocesà

La catedral de la Seu d'Urgell, anomenada Catedral de Santa Maria d'Urgell o Catedral d'Urgell, és un temple catòlic dedicat a Santa Maria situat a la Seu d'Urgell (Alt Urgell), seu catedralícia del Bisbat d'Urgell i principal temple de la diòcesi. És l'única catedral íntegrament romànica de Catalunya, considerada un exemplar únic dins el romànic català per les seves característiques italianitzants, altament visibles en l'ornamenta de la façana i la galeria oberta de la capçalera.
El temple data del segle XII i està presidit per la Mare de Déu d'Urgell, patrona de la ciutat. Aquesta talla policromada del segle XIII, situada dins l'absidiola de l'altar major, és d'estil romànic i va ser restaurada el 1922. Sovint és anomenada Mare de Déu d'Andorra, segons la tradició havia estat amagada a Andorra durant la invasió sarraïna.
El nucli episcopal d'Urgell està format per la Catedral de Santa Maria, el claustre de la catedral que connecta amb l'església de Sant Miquel, també anomenada de Sant Pere, i el Museu Diocesà d'Urgell a l'antiga església de la Pietat i l'antiga Casa del Deganat. L'any 1931 el conjunt catedralici fou declarat monument històric-artístic.













LA CATEDRAL















L'ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL



EL CLAUSTRE














EL MUSEU






















2 comentaris:

  1. Quin gran treball, Llorenç!
    El recull d'imatges és completíssim i d'una gran qualitat. Valoro especialment les d'interior d'una gran lluminositat.
    Salut !

    ResponElimina